ECONOMISCH RECHT.


Algemene voorwaarden,  de kleine lettertjes die bijna niemand leest, maar die zó belangrijk zijn voor je onderneming. Goed opgemaakte algemene voorwaarden behoeden je immers voor talloze discussies met o.a. klanten, afnemers en leveranciers. Deze kleine lettertjes hebben dan ook een grote impact op je bedrijfsvoering.

Natuurlijk is het economisch recht ruimer dan alleen algemene voorwaarden en zijn wij ook gespecialiseerd in het opmaken en nakijken van handelshuurovereenkomsten, aannemingsovereenkomsten, dienstverlenings- en samenwerkingsovereenkomsten en zo verder.

KMO Legal zet dan ook maximaal in op advies en juridische begeleiding van ondernemingen, zodat het economisch winstmodel van je onderneming juridisch maximaal wordt ondersteund en je zo efficiënt mogelijk kan werken.

Diensten.

Binnen het economisch recht bieden wij volgende diensten aan:

  • Huren en verhuren zonder zorgen met KMO Legal.

  • Probleemloos samenwerken met hulp van KMO Legal.

  • KMO Legal begeleidt je bij het samenwerken met zelfstandigen.

  • Je ondernemingsbeleid op maat met KMO Legal.

Huren en verhuren zonder zorgen met KMO Legal.

Thuis in je onderneming.

  • KMO Legal begeleidt je graag bij de opmaak van je handelshuurovereenkomst of bij het nazicht van een door jou ontvangen ontwerp van een handelshuurovereenkomst.

    De overeenkomst wordt afgestemd op de concrete situatie en wij formuleren verschillende suggesties waardoor je rechten en plichten geoptimaliseerd worden.

    Er wordt onder andere specifieke aandacht gegeven aan de bepalingen over de omschrijving van het goed, de prijszetting, de mogelijkheden tot vroegtijdige beëindiging, onderverhuur en het gewenste evenwicht tussen de rechten en plichten van de verhuurder en de huurder.

    Wij bieden ook diensten aan met betrekking tot de hernieuwing van een handelshuurovereenkomst, waarbij we je ondersteunen bij het aanvragen van deze huurhernieuwing binnen de vooropgestelde termijnen en op de wettelijk gepaste wijze.

  • Ook wanneer je als onderneming nood hebt aan één of meerdere woninghuurovereenkomsten, staat KMO Legal je graag bij. Gelet op de specifieke wettelijke bepalingen die in dat geval gelden, is een overeenkomst op maat aanbevolen.

    Op die manier kunnen er in de overeenkomst duidelijke richtlijnen worden opgenomen over onder andere het onderhoud en de herstellingen, veranderingswerken, verzekeringen, de situatie van onteigening of overdracht van het gehuurde goed aan een derde-koper, de huuroverdracht en de onderverhuring.

  • Indien de betrokken huur niet onder een specifiek wettelijk regime valt, zal er sprake zijn van gemene huur. Dit houdt in dat je meer vrijheid hebt bij het bepalen van de modaliteiten van de huurovereenkomst.

    KMO Legal begeleidt je graag bij de opmaak of bij het nazicht van deze overeenkomst zodat je rechten en plichten als contractpartij geoptimaliseerd worden. Wij zullen hierbij de nodige aandacht besteden aan de bepalingen inzake het voorwerp van de overeenkomst, de bestemming van het verhuurde goed, de duur van de overeenkomst, de huurprijs en indexering, de herziening van de huurprijs, de huurwaarborg, de individuele lasten, belastingen en de plaatsbeschrijving.

Probleemloos samenwerken met hulp van KMO Legal.

Probleemloos samenwerken.

  • Aannemingsovereenkomsten en onderaannemingsovereenkomsten vormen een belangrijk element van je bedrijfsvoering. Om die reden staat KMO Legal je graag bij om deze overeenkomsten te optimaliseren op maat van je concrete werking.

    Wij bieden begeleiding bij de opmaak of het nazicht van aannemingsovereenkomsten in de bouwsector, waarbij specifieke aandacht wordt gegeven aan het toepassingsgebied van de Wet Breyne. Verder hebben we ook ervaring met andere aannemings- en onderaannemingsovereenkomsten in diverse sectoren.

    De overeenkomst wordt niet alleen afgestemd op de werking van je onderneming, maar ook op de geldende regelgeving en de toekomstperspectieven van je onderneming.

  • De samenwerking met dienstverleners vormt ook een zeer belangrijk aspect van je bedrijfsvoering. Door overeenkomsten te gebruiken voor deze samenwerking(en), creëer je zekerheid en structuur voor je onderneming.

    Als je met verschillende dienstverleners samenwerkt die meerdere activiteiten voor jou verrichten, kan je werken met een kaderovereenkomst waarin de richtlijnen van de samenwerking zijn opgenomen. Per specifieke opdracht kan dan met een bestelbon gewerkt worden, zodat er per opdracht ook ruimte is voor bijzondere en concrete afspraken. Door het hanteren van deze kaderovereenkomsten met je klanten of dienstverleners, kan je binnen je onderneming een beleid implementeren dat volledig is afgestemd op je werking.

    Natuurlijk ondersteunt KMO Legal je ook graag bij de opmaak of het nazicht van een individuele dienstverleningsovereenkomst. We geven hierbij bijzondere aandacht aan de samenwerkingsmodaliteiten en prijsafspraken, de uitvoeringsmodaliteiten, de niet-concurrentieverplichtingen, de geheimhoudingsverplichtingen en de aansprakelijkheden. Op die manier bezorgen we je een toekomstgerichte overeenkomst die overeenstemt met de vooropgestelde samenwerking tussen de partijen.

KMO Legal begeleidt je bij het samenwerken met zelfstandigen.

Help, ik werk samen met een zelfstandige.

  • Een managementovereenkomst is een absolute must als je onderneming samenwerkt met een zelfstandige die managementtaken uitvoert. Deze overeenkomst bepaalt namelijk duidelijk de verschillende taken en verantwoordelijkheden van de manager, maar ook de vergoedingswijze, de frequentie van de dienstverlening en de bijzondere uitvoeringsmodaliteiten.

    Op die manier wordt de overeenkomst - en in het verlengde daarvan de effectieve samenwerking - ook afgetoetst aan de huidige wetgeving en actuele rechtspraak over schijnzelfstandigheid en over onrechtmatige bedingen tussen ondernemingen.

    KMO Legal maakt op die manier samen met jou een toekomstgerichte overeenkomst op die aangepast is aan de afspraken met de manager en de verhouding tussen de partijen.

  • Als je structureel samenwerkt met zelfstandigen, zal je ook hier best een overeenkomst voorzien die de modaliteiten van de samenwerking bepaalt, samen met de rechten en plichten van de betrokken partijen. Er moet immers worden vastgesteld om welke reden de partijen samenwerken, wat het voorwerp is van de samenwerking, welke taken en verantwoordelijkheden de medewerker heeft en hoe deze zal worden vergoed.

    Indien deze afspraken niet schriftelijk worden vastgelegd, zal dit leiden tot onzekerheid in hoofde van beide partijen, wat de samenwerking uiteraard niet ten goede komt.

    KMO Legal doet dan ook graag het nodige om een overeenkomst op te maken die al deze elementen bevat en specifieke aandacht heeft voor de beëindigingsmodaliteiten en de huidige regelgeving over schijnzelfstandigheid, zodat je als opdrachtgever zo goed als mogelijk bent beschermd.

  • De handelsagentuur is een wettelijk geregelde overeenkomst met een specifiek toepassingsgebied. Van zodra je onder dit toepassingsgebied valt, zal je de betrokken dwingende bepalingen moeten naleven.

    Deze bepalingen worden dan ook best vastgelegd in een handelsagentuurovereenkomst. Deze overeenkomst omschrijft het voorwerp en het grondgebied van de handelsagent, de wederzijdse verplichtingen, de bijhorende uitvoeringsmodaliteiten en de prijs- en facturatieafspraken. Verder wordt er best bijzondere aandacht gegeven aan de bepalingen inzake de vergoeding en meer specifiek de commissieregeling van de handelsagent in het licht van de dwingende wettelijke bepalingen.

  • Ook voorafgaand aan de samenwerking worden vaak al afspraken gemaakt. Zo kan er een geheimhoudingsovereenkomst worden ondertekend of kan er een intentieovereenkomst tot samenwerking worden gesloten. In beide situaties kan je een beroep doen op KMO Legal als je juridische partner bij het opstellen of nakijken van deze overeenkomsten in het licht van de concrete situatie en de vooropgestelde modaliteiten van de samenwerking.

    Ook tijdens de samenwerking kan er naast de overeenkomst op zich nood zijn aan bijkomende afspraken. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan richtlijnen over de terbeschikkinggestelde laptop, smartphone of bedrijfswagen.

    De policy's die in die zin ten aanzien van je werknemers gebruikt worden, kunnen uiteraard niet zomaar worden overgenomen voor de zelfstandigen waarmee je samenwerkt, gelet op het gebrek aan gezag tussen de partijen. KMO Legal zorgt er dan ook graag voor dat je over afzonderlijke instrumenten beschikt voor je zelfstandige medewerkers. Op die manier zijn zij ook gebonden aan de richtlijnen over het gebruik van de terbeschikkinggestelde materialen, zonder dat er een duidelijke gezagsverhouding wordt gecreëerd.

Je ondernemingsbeleid op maat met KMO Legal.

De kleine lettertjes.

  • Particulieren als klanten zorgen ervoor dat je als onderneming extra aandacht moet hebben voor de specifieke wettelijke bepalingen inzake consumentenbescherming.

    Het is dan ook aangewezen om een overeenkomst met consumenten grondig te laten nakijken in het licht van deze regels of om ze door een expert ter zake te laten opstellen.

    KMO Legal is dan ook graag je partner bij het optimaliseren van je contracten met je klanten, en meer specifiek consumenten. Op die manier kan je werking en optimale bedrijfsvoering weerspiegeld worden in deze overeenkomsten zonder de wettelijk vereiste waarborgen ten aanzien van de consument te schenden.

    Als je deze overeenkomst niet op je bedrijfslocatie sluit, maar bijvoorbeeld digitaal of bij de klant thuis, gelden er bijkomende verplichtingen (bijvoorbeeld in het kader van het herroepingsrecht) ten aanzien van de consument waarover wij je uiteraard zullen adviseren.

  • Algemene voorwaarden zijn één van de meest cruciale juridische documenten van je onderneming. Als er geen algemene voorwaarden voorhanden zijn, is het gemeen recht van toepassing op de relatie met je partners en klanten. Dit is uiteraard niet altijd gunstig voor je onderneming en kan voor discussies zorgen.

    KMO Legal begeleidt je dan ook graag bij de opmaak of nazicht hiervan zodat je geoptimaliseerde en op maat gemaakte algemene voorwaarden kan hanteren, die je onderneming maximaal beschermen. Het is immers slechts door je algemene voorwaarden volledig af te stemmen op de werking van je onderneming dat deze bepalingen een grote meerwaarde kunnen en zullen betekenen.

    Als je gebruikmaakt van een website of een webshop om je producten en/of diensten aan te bieden, zijn algemene voorwaarden die aan deze verkoopswijze zijn aangepast een absolute must. Ook hier zorgt KMO Legal er graag voor dat je algemene voorwaarden zijn afgestemd op het online bestelproces en zo ook één juridisch sluitend geheel vormen.