5 goede voornemens voor de ondernemer die in 2023 wil uitblinken.

Met de eindejaarsperiode in zicht durven we al voorzichtig dromen van een nieuw jaar met nieuwe kansen. Bij een frisse start hoort ook een nieuw lijstje met goede voornemens. Voor wie nog op zoek is naar inspiratie, hebben we hieronder 5 haalbare voornemens opgelijst om in 2023 als ondernemer uit te blinken.

 

1.    Time is money

Tijd is schaars, ga er daarom in 2023 nóg efficiënter mee om. Probeer zoveel mogelijk te automatiseren door middel van gebruiksvriendelijke softwareprogramma’s. Maak daarnaast optimaal gebruik van personeel of stagiairs, als je hierover beschikt. Het schrikt je misschien af om eigen taken los te laten, maar je zal zien dat het loont om anderen het vertrouwen te geven om de verantwoordelijkheid over taken over te nemen. Door zoveel mogelijk te delegeren en uit te besteden, ga je namelijk efficiënter om met je eigen tijd.

Wist je trouwens dat het de missie van KMO Legal is om ondernemers te ontzorgen en hen te helpen naar meer tijd voor hun core business en op die manier ook naar een betere levenskwaliteit? Daarom bieden wij sinds kort ook een CLO (‘Chief Legal Officer’) as a Service aan. Dankzij onze allround ondersteuning, gekenmerkt door een kritische én proactieve begeleiding, zorgen we ervoor dat het management kan focussen op de core business en zo op een juridisch correcte wijze kan bouwen aan een toponderneming. Contacteer ons – geheel vrijblijvend – voor meer informatie.

 

2.    Ga op zoek naar goede werknemers (en behoud ze)

Om taken in alle vertrouwen uit te besteden, is het van belang om op zoek te gaan naar betrouwbare en proactieve werknemers die goed in je bedrijf passen. In een krappe arbeidsmarkt kan dit best een uitdaging zijn. Wees dan ook creatief, door bijvoorbeeld een beroep te doen op sociale media of ‘referral recruitment’. Met referral recruitment werf je personeel aan via je eigen werknemers. Daarnaast loont het ook de moeite om een stimulans te creëren om voor je onderneming te (blijven) werken. Door de lonen binnen je onderneming te optimaliseren, kan je beter inspelen op de behoeften van verschillende categorieën van werknemers.

 

3.    Zorg voor een goede beveiliging van (persoons)gegevens

Ook 2023 zal de nodige digitale uitdagingen en online innovaties met zich meebrengen. Cybercriminelen zullen helaas ook steeds inventiever worden. Het blijft dus van belang om de gegevens binnen je onderneming te beschermen. Ook kmo’s ontsnappen immers niet aan de toepassing van de regelgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens. Bovendien zullen klanten in toenemende mate bewust kiezen voor ondernemingen die hun persoonsgegevens op adequate wijze beschermen. Aan de hand van een degelijk gegevensbeschermingsbeleid kan je dus ook het imago van je onderneming een boost geven.

 

4.    Update de (juridische) documenten in je onderneming

Een nieuw jaar zal ongetwijfeld gepaard gaan met heel wat veranderingen in de wereld en mogelijk ook binnen je onderneming zelf. Daarnaast worden er zowel op Belgisch als op Europees niveau continu nieuwe regelgevingen uitgevaardigd. Het spreekt dan ook voor zich dat een contract dat een aantal jaar geleden voldeed aan de toen geldende wetgeving, mogelijk vandaag niet langer juridisch relevant is. Als ondernemer is het niet evident om de veranderingen in de wetgeving op de voet te volgen, noch om bij te houden wanneer veranderingen in de wereld en/of binnen je onderneming zelf nopen tot aanpassing van je juridische documenten. Gelukkig kan je hiervoor een beroep doen op KMO Legal. Aan de hand van een juridische scan doen we een check-up van de aanwezige documenten en gaan we na of deze conform de huidige wetgeving zijn opgesteld.

 

5.    Feedback is goud waard

Door regelmatig feedback te vragen, kan je als ondernemer groeien. Op die manier ben je snel op de hoogte van problemen, zodat je deze kan oplossen voordat ze escaleren. Bovendien vinden mensen het fijn als je naar hen luistert. Door aan iemand feedback te vragen voelt die persoon zich erkend en gerespecteerd. Je creëert zo ook een vertrouwensband. Aarzel dus niet om in 2023 vaker feedback te vragen aan je klanten, adviseurs, partners en personeel.

Wil je een beroep doen op KMO Legal om je op juridisch vlak te ontzorgen?
Neem dan vrijblijvend contact op met onze KMO Legal Experts via: 
info@kmo-legal.be

Vorige
Vorige

Klokkenluidersregeling: vijf tips.

Volgende
Volgende

Juist omgaan met een datalek in 5 stappen.