Het belang van een doordachte Car Policy. 

In een recente studie van het VIAS blijkt dat bedrijfswagens, hoewel ze slechts 12,5% van het wagenpark uitmaken, betrokken zijn bij 19% van de verkeersongevallen.  

Dit percentage stijgt aanzienlijk bij mannelijke bestuurders tussen 25 en 29 jaar met een bedrijfswagen. Deze statistieken benadrukken de noodzaak voor ondernemingen om een verantwoord beleid rond bedrijfswagens te hanteren. 


Een doordachte Car Policy kan niet alleen de veiligheid op de weg verbeteren maar ook de juridische risico's voor je onderneming inperken. Het biedt duidelijke richtlijnen voor je werknemers over het gebruik van bedrijfswagens en bevordert een cultuur van veilig rijgedrag.  

Duidelijke richtlijnen voor het beheer van je bedrijfswagens. 

Een duidelijke Car Policy omvat richtlijnen voor het beperken van privégebruik van bedrijfswagens, het voorkomen van misbruik van tankkaarten of laadpassen, duidelijke afspraken over aansprakelijkheid bij ongevallen of schade, het lot van de wagen bij afwezigheid of functiewijziging en richtlijnen voor onderhoud en gebruik van de wagen.  

Deze elementen zorgen voor duidelijke regels en verwachtingen, waardoor zowel de werkgever als werknemer beschermd zijn en discussies voorkomen worden. Dit bevordert de verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid van werknemers met betrekking tot het bedrijfsvoertuig, helpt om de veiligheid te verhogen en de operationele kosten te verlagen. 

Een goed beheer van bedrijfswagens is niet alleen een kwestie van kostenbesparing, het is een directe reflectie van je bedrijfsverantwoordelijkheid en zorg voor het welzijn van je werknemers
— KMO Legal

Enkele tips voor het implementeren van een effectief bedrijfswagenbeleid. 

Rijgedrag en bewustwording.

Educatieve programma's rond veilig rijgedrag zijn essentieel. Overweeg jaarlijkse cursussen defensief rijden voor werknemers die regelmatig een bedrijfswagen gebruiken. 

Selectie van voertuigen.

Kies voertuigen die bekend staan om hun veiligheid. Een groter voertuig biedt misschien meer bescherming bij ongevallen, maar dit moet worden afgewogen tegen de behendigheid en het brandstofverbruik. 

Gebruiksbeleid.

Stel duidelijke richtlijnen op voor het gebruik van bedrijfswagens. Dit omvat niet alleen de rijtijden en toegestane afstanden maar ook regels rond persoonlijk gebruik. 

Responsplan bij ongevallen. 

Zorg voor een duidelijk protocol voor het geval van ongevallen, inclusief stappen voor onmiddellijke actie, rapportage en follow-up. 


Bij KMO Legal staan we klaar om je te begeleiden bij het opstellen van een beleid dat niet alleen aan wettelijke vereisten voldoet maar ook de veiligheid en welzijn van je werknemers waarborgt.  

Voor gedetailleerd advies en ondersteuning, neem contact met ons op. Samen zorgen we voor een veiliger weggebruik en een verantwoordelijke bedrijfscultuur. 

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

Vorige
Vorige

Groeikapitaal ophalen? Enkele juridische richtlijnen.

Volgende
Volgende

Een gids voor DPO's - Uitdagingen en best practices.