Groeikapitaal ophalen? Enkele juridische richtlijnen.

Het ophalen van groeikapitaal is een belangrijke stap voor veel ondernemingen die op het punt staan hun activiteiten uit te breiden. In het Belgische investeringslandschap brengt dit unieke kansen en uitdagingen met zich mee, vooral vanuit juridisch perspectief. Het succes van de financieringsronde hangt niet alleen af van het vinden van de juiste partners, maar ook van het zorgvuldig navigeren door een complex landschap van juridische overwegingen. 


Elke succesvolle zoektocht naar financiering rust niet alleen op een solide bedrijfsplan, maar vereist ook een strategische juridische basis.
— KMO Legal

De juridische structuur van investeringen. 

Elke financieringsronde, of het nu gaat om een angel investor, venture capital of een publieke financiering, heeft zijn eigen reeks aan juridische documenten en overeenkomsten. Het is van groot belang dat ondernemers zich bewust zijn van de implicaties van deze documenten. Zorg ervoor dat je de voorwaarden grondig begrijpt en onderhandelt, inclusief waardering, verwatering en exit-strategieën. 

Bescherm je intellectuele eigendom.  

Voor veel investeerders is de waarde van een onderneming nauw verbonden met haar intellectuele eigendom (IE). Het beschermen van je IE-rechten is niet alleen belangrijk voor het behouden van je concurrentievoordeel maar ook voor het aantrekken van investeringen. Zorg ervoor dat alle IE-rechten duidelijk zijn vastgelegd en beschermd voordat je gesprekken met potentiële investeerders aangaat. 

Compliance en Due Diligence. 

Investeerders zullen waarschijnlijk een grondige due diligence uitvoeren voordat ze overgaan tot financiering. Dit omvat financiële audits maar ook onderzoek naar compliance met relevante wetgeving, waaronder de GDPR. Het is essentieel om je bedrijfsprocessen van tevoren te evalueren en ervoor te zorgen dat alles in lijn is met de huidige regelgeving. 

Onderhandelingen en overeenkomsten. 

De kunst van het onderhandelen kan niet worden onderschat in het proces van kapitaalwerving. Een goed onderhandelde deal beschermt niet alleen je huidige belangen, maar biedt ook ruimte voor toekomstige groei en ontwikkeling. Werk nauw samen met een juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke voorwaarden krijgt. 


Juridische checkpoints bij het ophalen van groeigeld.

Waardering en eigendomsverdeling. 

Fair play en duidelijkheid in de cijfers waarborgt een win-win.  

Intellectuele eigendom. 

De kroonjuwelen van je bedrijf verdienen de beste bescherming. 

Compliance check. 

Zorg dat je huis op orde is – GDPR is slechts het topje van de ijsberg. 

Investeerdersovereenkomst. 

Lees tussen de regels door, het zit hem meestal in de details. 


Het ophalen van groeigeld vereist een zorgvuldige planning en deskundige begeleiding, vooral op juridisch vlak. Bij KMO Legal begrijpen we de uitdagingen en kansen die komen kijken bij financieringsrondes.  

Onze experts staan klaar om je te begeleiden bij elke stap, van de voorbereiding van de due diligence tot de definitieve onderhandelingen en het sluiten van de deal. 

Ben je klaar om je onderneming naar het volgende niveau te tillen? Neem contact op met ons team voor diepgaand advies en ondersteuning op maat van jouw groeiambities. 

 

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

Vorige
Vorige

Herman Bogaerts over proactiviteit, positieve spirit en kritisch doorzetten

Volgende
Volgende

Het belang van een doordachte Car Policy.