De kracht van overeenkomsten.

5 REDENEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST.

Een aandeelhoudersovereenkomst kan nuttig zijn om je onderneming op vennootschapsrechtelijk vlak verder te optimaliseren. Hierin worden duidelijke afspraken opgenomen tussen de verschillende aandeelhouders. Denk hierbij maar aan overdrachtsbeperkingen en bepalingen over de organisatie van het bestuur en van de algemene vergadering. De opmaak van een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht, maar wel aan te raden. Hieronder geven we enkele redenen waarom een aandeelhoudersovereenkomst in een vennootschap voordelig kan zijn.

1.       Duidelijkheid en harmonie

Een aandeelhoudersovereenkomst kan zeer behulpzaam zijn. Zo kan het helpen om de rollen en verwachtingen van iedere aandeelhouder binnen je onderneming vast te leggen. Het zijn basisregels en verplichtingen die worden opgelegd aan de aandeelhouders. Hierdoor kan je potentiële conflicten en misverstanden verminderen en eventueel zelfs voorkomen. Een gezamenlijk begrip en gevoel van harmonie kan worden gecreëerd tussen de aandeelhouders, omdat iedereen op dezelfde pagina staat met betrekking tot de spelregels van je onderneming.

 

2.       Besluitvorming

Specifieke regels omtrent de besluitvorming binnen je onderneming kunnen worden opgenomen in een aandeelhoudersovereenkomst. Dit soort regels kan onder meer betrekking hebben op de goedkeuring van belangrijke beslissingen, het quorum voor vergaderingen, de procedure voor geschillenbeslechting,…

Zo kan de overeenkomst regelen dat een beslissing die als belangrijk wordt beschouwd, moet worden goedgekeurd door een bepaalde meerderheid van de aandeelhouders. Op deze manier kunnen eenzijdige beslissingen door individuele aandeelhouders worden vermeden samen met de schade die deze kunnen aanbrengen. Een aandeelhoudersovereenkomst zorgt dus voor een gestroomlijnde besluitvorming en beschermt de belangen van alle aandeelhouders.

 

3.       Aandeelhoudersrechten en -plichten

Een aandeelhoudersovereenkomst kan de rechten en plichten van de aandeelhouders specifiek definiëren. Dit kan onder meer de verdeling van winsten en verliezen, het recht op informatie, het recht op deelname aan bestuursvergaderingen en de beperkingen op de overdracht van aandelen omvatten. Door het duidelijk definiëren van deze aspecten wordt de positie van de aandeelhouders versterkt en worden hun belangen beschermd, aangezien de uit de aandeelhoudersovereenkomst voortvloeiende rechten niet zomaar kunnen worden ontnomen.


4.       Exitstrategieën

Bepalingen met betrekking tot exitstrategieën opnemen in je aandeelhoudersovereenkomst kan nuttig zijn om potentiële geschillen te voorkomen wanneer een aandeelhouder je vennootschap wil verlaten. Deze kunnen regels bevatten met betrekking tot de verkoop van aandelen, het recht van eerste weigering voor andere aandeelhouders, de waardering van aandelen en de voorwaarden voor een verplichte verkoop. Exitstrategieën bieden ook een mechanisme om de belangen van de aandeelhouders te beschermen.

 

5.       Vertrouwelijkheid en concurrentiebeding

Het opnemen van bepalingen met betrekking tot vertrouwelijkheid en niet-concurrentie in je aandeelhoudersovereenkomst helpt bij het waarborgen van de vertrouwelijkheid van belangrijke bedrijfsinformatie en bij het beschermen van je vennootschap tegen schadelijke concurrentie. Dit creëert een juridisch kader dat de belangen van je vennootschap en de andere aandeelhouders beschermt en dat bijdraagt aan een gezonde en eerlijke bedrijfsomgeving.

Vertrouwelijkheidsbepalingen in de overeenkomst kunnen voorzien dat aandeelhouders vertrouwelijke informatie die zij verkrijgen – in hun hoedanigheid van aandeelhouder – niet mogen delen met derden. Daarnaast kan een concurrentiebeding bepalingen bevatten die aandeelhouders verbieden om na hun vertrek uit je vennootschap concurrerende activiteiten te ondernemen die de belangen van de vennootschap schaden.


Wil je een beroep doen op KMO Legal om je op juridisch vlak te ontzorgen?
Neem dan vrijblijvend contact op met onze KMO Legal Experts via: 
info@kmo-legal.be

Vorige
Vorige

Vier jaar WVV en de bijkomende verplichte statutenwijziging.

Volgende
Volgende

Waar sta jij na vijf jaar GDPR?