Vier jaar WVV en de bijkomende verplichte statutenwijziging.

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Deze belangrijke hervorming in het vennootschapsrecht bracht veranderingen teweeg die nog steeds resoneren binnen het zakelijke landschap. Nu het WVV vier jaar is geworden, bereiken we op 31 december 2023 een cruciale datum, namelijk de uiterlijke deadline voor de verplichte statutenwijziging. Voor vele vennootschappen die nog onder het oude recht vallen wil dit zeggen dat zij hun statuten nog voor het einde van het kalenderjaar moeten wijzigen.

 

EEN TERUGBLIK OP DE INWERKINGTREDING VAN HET WVV

Op 1 mei 2019 betrad het WVV de Belgische rechtsorde via de wet van 23 maart 2019. Vennootschappen die vanaf dat moment conform het nieuwe recht werden opgericht, moesten hun statuten conform het WVV opstellen. Voor "oude" vennootschappen traden de meeste bepalingen van het WVV pas op 1 januari 2020 in werking. Dit betekende dat statutaire bepalingen die in strijd waren met dwingende WVV-regels vanaf die datum niet meer van toepassing waren. Aanvullende WVV-regels werden eveneens effectief, tenzij de statuten anders bepaalden.

Om te voorkomen dat vennootschappen zouden blijven opereren met achterhaalde statuten, stelde de wet dat de bestuurders van deze vennootschappen vóór 1 januari 2024 de statuten aan het WVV moesten aanpassen.

 

DEADLINE VOOR VERANDERINGEN IN 2024

De aanstaande deadline van 31 december 2023 heeft belangrijke implicaties voor vennootschappen die onder het oude recht vallen en voor rechtsvormen die niet langer bestaan onder het WVV. Deze rechtsvormen, zoals de Commanditaire Vennootschap op Aandelen (Comm.VA) en de Landbouwvennootschap (LV), zullen automatisch worden omgezet naar passende tegenhangers in het WVV. Deze omzetting kan via een eenvoudige statutenwijziging en hoeft niet uitdrukkelijk via een bijzondere procedure en formaliteiten voor een wijziging van de rechtsvorm.

Voor vennootschappen die automatisch worden omgezet, moet het bestuursorgaan binnen 6 maanden na 1 januari 2024 een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen om de statuten in overeenstemming te brengen met het WVV. De deadline voor deze aanpassingen is dus 30 juni 2024.

 

DE JURIDISCHE OPPORTUNITEITEN

De statutenwijziging moet niet enkel gezien worden als een verplichting, maar ook als een opportuniteit. Het is een gelegenheid om achterhaalde bepalingen los te laten en de voordelen van het nieuwe recht te omarmen. Door deze overgang kunnen vennootschappen hun bedrijfsstructuur moderniseren en inspelen op innovatieve mogelijkheden die het WVV biedt, zoals meervoudig stemrecht, bredere doelstellingen, flexibelere aandelenoverdracht en meer.

Voor sommige vennootschappen is deze overgang noodzakelijk om relevant te blijven. Het biedt een frisse start, vrij van de beperkingen van het oude recht. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om deze transitie niet enkel als een verplichting te zien, maar als een strategische kans om zich aan te passen aan een veranderend juridisch landschap en om hun potentieel te maximaliseren.

 

Met de vierde 4de verjaardag van het WVV en de naderende deadline voor de statutenwijzigingen, bevindt de vennootschapswereld zich in een cruciale overgangsfase. De complexe overgangsregelingen en vereiste aanpassingen vragen zorgvuldige planning en implementatie. Hoewel het proces uitdagend kan zijn, biedt het nieuwe WVV kansen voor modernisering en efficiëntie binnen de bedrijfsstructuren. Als vennootschappen deze overgang naar het nieuwe aangrijpen als een kans, kunnen ze zich optimaal positioneren voor een succesvolle toekomst binnen het veranderende juridische landschap.

 

 

Wil je een beroep doen op KMO Legal om je op juridisch vlak te ontzorgen?
Neem dan vrijblijvend contact op met onze KMO Legal Experts via: 
info@kmo-legal.be


Vorige
Vorige

Hoe ga je als onderneming om met een datalek? 

Volgende
Volgende

De kracht van overeenkomsten.